Natuurverschijnselen - Reisverslag uit Vestmannaeyjar, IJsland van Sandra Vroom - WaarBenJij.nu Natuurverschijnselen - Reisverslag uit Vestmannaeyjar, IJsland van Sandra Vroom - WaarBenJij.nu

Natuurverschijnselen

Blijf op de hoogte en volg Sandra

24 Juni 2022 | IJsland, Vestmannaeyjar

Het weer in IJsland kan elke 10 minuten anders zijn, het komt zoals het komt. Zo ook de dagen, afhankelijk welke wegen open zijn, bepalen we onze route. Daardoor hebben we Vanseveren ook niets geboekt en kan het ook gebeuren dat we iets niet kunnen doen. Geen probleem, het land biedt vele mogelijkheden.

Deze dag beginnen we met regen, en we gaan naar de Gullfoss waterval. Deze enorme krachtige waterval is een uitloper van de gletsjer Langjokull. Wat een natuur geweld. En door de kracht van deze waterval, zouden we ook nat geworden zijn. Gelukkig zijn we daarop voorbereid, laagjes kleding aan en regenpak aan.

Zo’n 20 kilometer zuidelijker is een heel ander natuurverschijnsel te bewonderen, de Geysir en Strokkur warmwater Geisers.

Hier borrelt onder de grond het warme water en dat spuit regelmatig omhoog. Temperaturen van dit water zijn tussen de 80 en 100 graden.

vervolgens bezoeken we Reykjavik, het is droog geworden en we kunnen lekker lopen door de stad. We bezoeken o.a. het opera annex Concertgebouw dat helemaal van glas is en de Hallgrimskirke, die overal 6 kantige zuilen heeft.

De volgende dag gaan we naar het Pingvellir nationaal park, hier komen de aardplaten van de Atlantische kant en de Europese kant bij elkaar. Enorme scheuren in de aarde geven aan waar de platen elkaar raken en dan scheuren,

zeer imposant om te zien.

We rijden verder om aan het einde van de dag met de veerboot naar de Vestmannaeyjar eilanden te gaan.

Hier blijven we 2 nachten staan.

Deze groep eilanden zijn in 1973 getroffen door een enorme vulkaanuitbarsting, waarbij het gehele dorp op het eiland onder de lava is bedolven. nu is het een bloeiend eiland met rijke grond.

Met de camper staan we op een prachtige plek in de krater.

We bezoeken hier het museum dat de geschiedenis vertelt over de vulkaanuitbarsting, we gaan ook naar de Beluga Sanctuary centrum, waar men o.a. De orka uit Free Willy heeft gehad en we huren fietsen om het eiland rond te fietsen. Helaas zien we geen papegaaiduikers, door het warmere water is hun voedsel hier niet meer en zijn deze vogels meer naar het noorden getrokken.

Overigens al 2 dagen prima weer, droog, soms zonnig en zo’n 10 graden.

En voor ons lekkerbekken: het eten hier is heerlijk !

groeten,

Gerard en Sandra

• 24 Juni 2022 - 22:34

Evert En Anja De Vries:

Hey Sandra en Gerard, Wat een mooi verslag. Geweldig om te lezen. Geniet ervan.

• 25 Juni 2022 - 16:32

Ingrid:

Wat een belevenissen weer en bijzondere plekken die jullie bezoeken. En lekker dat het weer wat opknapt!

• 25 Juni 2022 - 22:12

Heidi En Andy:

Hé vakantiegangers,

Leuk om zo op de hoogte te blijven van jullie belevenissen!
    Nemen jullie wat recepten mee, we zijn benieuwd . Geniet
    nog heerlijk van jullie avontuur!

• 26 Juni 2022 - 08:18

Astrid Zijlstra:

Leuke belevenissen allemaal!

• 27 Juni 2022 - 23:04

Jos:

Volgens mij komen jullie tijd te kort