Valdez - Reisverslag uit Valdez, Verenigde Staten van Sandra Vroom - WaarBenJij.nu Valdez - Reisverslag uit Valdez, Verenigde Staten van Sandra Vroom - WaarBenJij.nu

Valdez

Blijf op de hoogte en volg Sandra

14 Juni 2015 | Verenigde Staten, Valdez

Na ons poolavontuur vervolgen we onze weg en rijden naar het zuiden.
Wederom een prachtige weg langs grote meren, rivieren, canyons en bergen.

De snelweg hier is wat wij een eenbaans provinciale weg noemen, en dan nog hopen dat het asfalt redelijk is.
Onderweg maken we verschillende stops, waaronder in Copper center, waar net de eerste zalmen zijn aangekomen en er druk gevist wordt.

We eindigen de dag in Valdez, een stadje in de baai die tussen de bergen ligt.
Om ons heen allemaal bergen en gletsjers, prachtig gewoon.
De campground is een grote parkeerplaats aan de haven, maar prima faciliteiten en het uitzicht maakt heel veel goed.

Valdez is in 1964 helemaal weggevaagd door de aardbeving en tsunami, de grootste in Noord-Amerika. Men heeft het stadje weer opgebouwd zo'n 4 mijl verderop.
Overal in de stad staan borden met evacuatie routes.
In 1989 heeft hier de olieramp  met de Exxon olietanker plaatsgevonden, waardoor de bevolking ineens van 1.200 naar meer dan 10.000 ging vanwege alle hulp die er kwam. Nu wonen er 4.100 mensen.
Qua historie is hier dus nogal wat gebeurd.
Men leeft nu vooral van de visserij en de olie.

De vrijdag hebben we geen plannen en doen rustig aan, beetje slenteren in het dorp, het eindstation van de Alaska pipeline willen we bekijken, maar helaas, dat gaat niet meer. Sinds de aanslagen van 9/11 is dit voor publiek gesloten uit angst voor een aanslag. We maken nog  een wandeling in de bossen, en nee, weer geen beer tegengekomen. We weten niet of dat jammer is of dat we daar blij om moeten zijn.
De zon breekt ook door en in de namiddag zitten we heerlijk buiten op het parkeerterrein in de korte broek met uitzicht op de besneeuwde gletsjers.
Dat is zomer in Valdez.

zaterdag 13 juni breekt aan, in Nederland hebben we al een glacier cruise geboekt in Valdez, waar we ons enorm op verheugen.
Het is schitterend weer, strakblauwe lucht en we gaan aan boord van de Lulubelle met captain Fred.  We treffen meteen een leuk stel en veroveren de beste plaats op de boot, bovenop de stuurhut.We varen de haven uit en zien al vrij snel zee otters. Daarna begeleiden mini orka's onze boot. Wat een feest. Dan zien we wel honderden zeeleeuwen, die liggen te zonnen of aan er spelen zijn. En dan walvissen, wat waanzinnig gaaf, ze springen en laten heel vaak hun staart zien, we genieten.
Dan varen we naar de gletsjers, dit is onbeschrijflijk. Wat een immense gletsjers die hoog in zee staan en er breken regelmatig stukken ijs af die met een oorverdovend gedonder in de zee storten. Dit is een schouwspel op zich, zo indrukwekkend.
Deze dag is super en wat hebben we geboft met het weer en alle beesten.
Onze camera maakt overuren.

In de avond keren we terug in de haven, en met de hele dag op zee, in zon en wind, een wijntje als afsluiter zijn we heel snel in dromenland.

Veel liefs van Gerard en Sandra

• 14 Juni 2015 - 19:35

Ellen:

Wat een prachtige cruise hebben jullie gemaakt. Net een natuurfilm, maar dan live.
    Ik ben benieuwd naar de foto's.
    Overigens..het leven is toch een stuk eenvoudiger zonder beren op de weg.

• 14 Juni 2015 - 19:49

Olga:

Beer of geen beer...jullie maken een fantastische reis! Alles goed gepland! En dat weer, nou ja, hier is het ook zeer afwisselend.

• 15 Juni 2015 - 08:14

Bianca:

Lieve Sandra en Gerard,

Wat een mooie dingen maken jullie mee!! Heel erg leuk om te lezen.

Maak er vandaag ook weer een fantastische dag van. Wij nemen hier op kantoor nog wel een kopje thee/koffie op de jarige! Nog vele mooie jaren en mooie reizen gewenst Gerard!!

Veel liefs, Bianca

• 15 Juni 2015 - 08:20

John:

Hoi Sandra, Hoi Gerard,

wat een reis, wat een belevenis. Herkenbare verhalen zoals bij Discovery uitgezonden. Mooi hoor.

Gerard, gefeliciteerd met je verjaardag!

John

• 15 Juni 2015 - 09:07

Gerda Bindels:

Hoi Sandra en Gerard,

Het is een genot om jullie belevenissen te volgen !

Gerard,
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, je stond vanmorgen al op Bison !

groet,
    Gerda